J.S. Bach. De h-Moll-Messe - Bossuyt, Ignace (Baltimore, Maryland : Project Muse, 2017)
De fascinerende geschiedenis van Bachs muzikaal testament. Enkele maanden v{acute}o{acute}or zijn overlijden in 1750 voltooide Johan Sebastian Bach zijn muzikaal testament: de h-Moll-Messe. Hij cre{uml}eerde hiermee een bewonderenswaardige synthese van de hele geschiedenis van de mis, het genre dat ook toen nog gold als d{acute}e toetssteen voor compositorisch vernuft en scherpzinnige tekstinterpretatie. Middeleeuwen, renaissance en barok versmelten in Bachs ultieme meesterwerk tot wellicht de meest universele compositie uit het West-Europese repertoire. Op basis van het recentste onderzoek schetst Ignace Bossuyt de fascinerende ontstaansgeschiedenis van de h-Moll-Messe binnen het historische, muzikale en religieuze kader van Bachs tijd. Hij bespreekt in detail de vijf delen van de mis (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus Dei), fragment per fragment, met aandacht voor zowel de puur muzikale aspecten als de theologische en symbolische duiding van de mistekst. In een apart hoofdstuk gaat hij dieper in op het gebruik van de parodie of de herwerking van vroeger gecomponeerde muziek, een van de basistechnieken die Bach ook hier toepaste. Ten slotte komen we ook te weten hoe de mis onthaald werd vanaf Bachs sterfjaar tot op heden.
Aan de lezer : een beknopte handleiding -- Inleiding -- Chronologie 1733-1750 -- Historische context -- De Missa voor Dresden : Kyrie en Gloria -- 1748/1749 : De voltooiing van de Missa tota -- De parodie in de h-Moll-Messe -- Receptiegeschiedenis.
Includes bibliographical references (pages 181-193) and indexes.
Print version record.
JSTOR
Keywords: Bach, Johann Sebastian, -- 1685-1750.; Masses (Bach, Johann Sebastian); MUSIC -- Instruction & Study -- Voice; MUSIC -- Lyrics; MUSIC -- Printed Music -- Vocal; Electronic book