A Szabad Francia Erők 1940-1943 : a francia katonai együttműködés a második világháborúban - Bene, Krisztián (Kronosz Kiadó, 2017)
A második világháborús Franciaország története a fő szakterülete a Pécsi Egyetem adjunktusának, Bene Krisztiánnak. Doktori disszertációját a francia fegyveres kollaboráció tárgyában nyújtotta be, és már akkor foglalkoztatta az a kérdés, hogy mindazt összehasonlítsa az ún. Szabad Francia Erők történetével, amely 1940 és 1943 között, De Gaulle vezetésével, a szövetségesek oldalán harcolt a németek, ill. a Vichy-kormányzat ellen. A szerző az előszóban megjegyzi: francia nyelven sem túlságosan feldolgozott a téma, hát még magyarul. Bár elég sok visszaemlékezés született a Szabad Franciaország-mozgalomról, kevés a megbízható történészi szakmunka, és mind a mai napig teljes egységek vagy fegyvernemek történetének feldolgozása vár megírásra. E gigászi munkára a szerző sem vállalkozhatott, így a magas színvonalat képviselő szakirodalom mellett a hozzáférhető levéltári anyagokra támaszkodott, valamint a megbízhatónak ítélt visszaemlékezésekre. A szerző nagyjából kronológiai rendben haladva ismerteti ezen haderők létrehozását és működését (a franciaországi ellenálláson túl kitérve az észak-afrikai és a szíriai hadszíntérre is), valamint általában a Szabad Francia Légierő (amelyben Antoine de Saint-Exupéry is szolgált) és a Szabad Francia Haditengerészet történetét. Az utolsó fejezetben igyekszik összehasonlítani az összességében több mint ötvenezer fősre tehető Szabad Francia Erők tevékenységét a németekkel együttműködő, mintegy negyvenezernyi "igazi" francia kollaboránsokkal, kitérve a résztvevők létszámára, az önkéntesek szociológiai hátterére és motivációjára, a politikai és katonai vezetésre, az együttműködő féllel fennálló viszonyra, valamint a résztvevők utóéletére és megítélésére
Keywords: France libre -- History.; France combattante -- History.; France combattante; France libre; World War, 1939-1945 -- France.; World War, 1939-1945 -- Underground movements -- France.; France -- History -- German occupation, 1940-1945.; France -- Politics and government -- 1940-1945.; Guerre mondiale, 1939-1945 -- Mouvements de résistance -- France.; France -- Politique et gouvernement -- 1940-1945.; Politics and government; War -- Underground movements; France; 1939-1945; History