Josef Dobrovský: Hungarista a ugrofinista. - Michal Kovář , Richard Pražák (Masaryk University Press : Masarykova univerzita, 2019)
Monografie Josef Dobrovský. Hungarista a ugrofinista se nezabývá pouze úzce jazykovými otázkami hungaristických a ugrofinistických studií zakladatele vědecké slavistiky a bohemistiky Josefa Dobrovského, nýbrž jeho celkovým vztahem k ugrofinským národům, zvláště k jejich jazyku a historii a kultuře. Autor monografie vychází ze svého širšího kulturně-politického a kulturně-historického přístupu k hungaristice a ugrofinistice. Na rozdíl od jejich výlučně lingvistického pojetí v nich spatřuje obory, jež se zabývají jazykem, kulturou a dějinami ugrofinských národů, ať už v užším středoevropském rámci (hungaristika), anebo v širokém rámci eurasijském (ugrofinistika).
Keywords: Dobrovský, Josef, -- 1753-1829.; Dobrovský, Josef, -- 1753-1829; Slavic philology.; Slavic countries -- Study and teaching.; Philologie slave.; États slaves -- Étude et enseignement.; Education; Slavic philology; Slavic countries