Josef Dobrovský: Hungarista a ugrofinista. - Michal Kovář , Richard Pražák. ([Place of publication not identified] : Masaryk University Press : Masarykova univerzita, 2019)
Monografie Josef Dobrovský. Hungarista a ugrofinista se nezabývá pouze úzce jazykovými otázkami hungaristických a ugrofinistických studií zakladatele vědecké slavistiky a bohemistiky Josefa Dobrovského, nýbrž jeho celkovým vztahem k ugrofinským národům, zvláště k jejich jazyku a historii a kultuře. Autor monografie vychází ze svého širšího kulturně-politického a kulturně-historického přístupu k hungaristice a ugrofinistice. Na rozdíl od jejich výlučně lingvistického pojetí v nich spatřuje obory, jež se zabývají jazykem, kulturou a dějinami ugrofinských národů, ať už v užším středoevropském rámci (hungaristika), anebo v širokém rámci eurasijském (ugrofinistika).
Intro -- Obsah -- Můj otec Richard Pražák, hungarista a ugrofinista -- Ediční poznámka -- Josef Dobrovský. Hungarista a ugrofinista -- Úvodní poznámka -- Kapitola první -- Prameny a literatura ke vztahům české a maďarské osvícenské vědy -- Kapitola druhá -- Předpoklady a charakteristika česko-maďarských vědeckých vztahů za osvícenství -- Kapitola třetí -- Styky J. Dobrovského s Maďary -- Kapitola čtvrtá -- Ugrofinistická studia Josefa Dobrovského -- Kapitola pátá -- Světový názor Josefa Dobrovského ve světle vývoje a vzájemných souvislostí českého a maďarského národního hnutí na přelomu 18. a 19. století -- Závěr -- Přílohy -- Josef Dobrovský o svém pobytu ve Finsku a specifických rysech ugrofinských jazyků -- Recenze Josefa Dobrovského na spis Sámuela Gyarmathiho Affinitas linguae hungaricae cum linguis fennicae originis grammaticae demonstrata. Göttingen 1798. -- Seznam pramenů a literatury -- Zdroje použitých fotografií.
Vendor-supplied metadata.
eBooks on EBSCOhost
Keywords: Dobrovský, Josef, -- 1753-1829.; Dobrovský, Josef, -- 1753-1829; Slavic philology; Slavic countries -- Study and teaching; Philologie slave; États slaves -- Étude et enseignement; Education; Slavic philology; Slavic countries