Slova v soukromých dopisech : lexikografická sonda = Words in private letters : a probe into lexicography - Hladká, Zdeňka; Martincová, Olga (Brno : Masarykova univerzita, 2012)
Publikace přináší slovníkové zpracování příznakového lexika korespondence současných mladých lidí. V české lingvistice dosud k lexikografickému zpracování korespondence nedošlo, práce má tedy být hlavně teoretickou a metodologickou sondou.
Intro; Předmluva; Úvod; Slovník soukromé korespondence. Dopisy mladých lidí z přelomu 20. a 21. století; I. Východiska slovníkového popisu; II. Materiálová základna; III. Výběr heslových jednotek; IV. Výklad významu lexikálních jednotek; V. Stylová charakteristika lexikálních prostředků; VI. Hláskosloví, tvarosloví a pravopis; VII. Uspořádání slovníku; Slovník; A; B; C; Č; D; E; F; G; H; CH; I; J; K; L; M; N; O; P; R; Ř; S; Š; T; U; V; W; Z; Ž; Přílohy; Příloha 1. Frazémy a idiomy; Příloha 2. Charakteristika dopisů; Příloha 3. Ukázky dopisů; Literatura; Summary; Biogramy autorek
Online resource; title from PDF title page (EBSCO, viewed January 5, 2017).
Includes bibliographical references.
Summary in English.
eBooks on EBSCOhost
Keywords: Letter writing, Czech; Czech letters -- History and criticism; Czech language -- Lexicography; Czech language -- Lexicology; Tchèque (Langue) -- Lexicographie; Tchèque (Langue) -- Lexicologie; LITERARY CRITICISM -- European -- Eastern; Czech language -- Lexicography; Czech language -- Lexicology; Czech letters; Letter writing, Czech; Criticism, interpretation, etc