Napoleon : voor en tegen in de Franse geschiedschrijving - Geyl, Pieter, 1887-1966 (Amsterdam Academic Archive, 2006)
Wie was Napoleon? Over die vraag werd door Franse historici al tijdens zijn leven (1769-1821) gediscussieerd. Na zijn dood nam de discussie alleen maar toe. Was Napoleon een machtswellusteling en een tiran? Of bezorgde Napoleon Europa de beginselen van de Franse Revolutie (vrijheid, gelijkheid en broederschap) en legde hij zo de basis voor de huidige Europese Gemeenschap? De historicus Pieter Geyl, tussen 1936 en 1958 hoogleraar Algemene en Vaderlandse geschiedenis na de Middeleeuwen aan de Universiteit Utrecht, beschreef zestig jaar geleden de Franse discussie over Napoleon in een briljant bo.
Title from PDF title page (viewed March 1, 2009).
Keywords: Napoleon -- I, -- Emperor of the French, -- 1769-1821.; Napoleon -- I, -- Emperor of the French, -- 1769-1821; France -- History -- 1789-1815.; Historians -- France.; France -- Historiography.; France -- Histoire -- 1789-1815.; HISTORY.; BIOGRAPHY & AUTOBIOGRAPHY -- Historical.; Historians; Historiography; France; Historici.; Waardering.; Geschiedschrijving.; Frankrijk.; 1789-1815; History